Кристалина Георгиева e избрала шефа на Националната банка на Украйна?

на

Българката начело на МВФ упражнява все по-голямо влияние върху света

Българката Кристалина Георгиева в качеството си на директор разпоредител на Международния валутен фонд (МВФ) става все по-влиятелна личност на  световната финансова и политическа сцена.

Припомням, че на 1 юли 2020 г. шефът на НБУ Яков Смолий подаде оставка пред Върховната рада на Украйна (ВРУ). Той се оплака, че непрекъснато „се подлага на политически натиск”. Оставката му, гласувана от мнозинството на пропрезидентската партия „Слуга на народа” доведе до критика не само от страна на опозицията: посланиците на страните от G7 в Киев алармираха за „риск от загуба на независимостта на НБУ”.

Кирил Шевченко, избран за шеф на НБУ („Коммерсантъ“)

„Коммерсантъ” припомня, че това доведе до риск от загуба на нови траншове от МВФ, от които спешно се нуждае Украйна. Преди оставката на Яков Смолий, през юни, МВФ успя да одобри кредитната линия от общо $5 млрд.

Българката прави кастинг за шеф на НБУ

Изданието цитира Кристалина Георгиева, според която „запазването на  независимостта на НБУ отговаря на интересите на Украйна, а също така е сред изискванията на действащата програма, подкрепяна от МВФ”.

„Призовах президента Зеленский да се придържа към здравословната парично-кредитна и финансова политика, това е ключ към по-съществени инвестиции и всеобхватен (икономически) ръст”.

Кристалина Георгиева се среща с президента на Украйна Володимир Зеленский (Ukrinform)

Според източник на руския вестник „Коммерсантъ”, близък до Офиса на президента на Украйна Володимир Зеленский, назначаването за нов председател на Националната банка на Украйна (НБУ) на директора на държавната „Укргазбанк“ Кирил Шевченко е станало чрез преговори с подчинените на Георгиева:

„Кандидатурата на Шевченко е одобрена предварително от представителите на МВФ”.

Източникът също така твърди, че на представителите на МВФ са им предоставили 10 фамилии, които Зеленский е бил готов да одобри. Сред тях са ръководители на украински търговски банки, а също така френският икономист от руски произход Сергей Гуриев, който доскоро е бил главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Но сред изискванията е постоянното местоживеене в Украйна и гражданството на страната. Източниците на руския вестник са на мнение, че Кирил Шевченко няма пряко отношение към претендиращите за политическо влияние финансово-промишлени групировки в Украйна:

„Тъй като има опит на държавна служба, това е станало ключов фактор в неговата полза”.

Топ банкерът като консенсусна фигура

Критика към назначения нов председател на МВФ обаче има, тъй като партията на експрезидента Петро Порошенко „Европейска солидарност” се отказа да гласува кандидатурата му.

Известният украински инвестиционен банкер Сергей Фурса пък нарече назначаването на Шевченко в НБУ „олигархичен консенсус”. Според него това е причината кандидатът да бъде подкрепен във ВРУ от свързваните с едрия бизнес депутати не само на управляващата „Слуга на народа”, но и от париите като „Баткившчина” на експремиера Юлия Тимошенко и „Опозиционната група За Живот” на проруския политик Сергей Медведчук, известен още като кум на руския държавен глава Владимир Путин.

Според Фурса Зеленский е заложил на Шевченко, за да бъде той „подчинен и да се отчита” пред Офиса на президента.

„Ще видим и стандартната девалвация, и привичната за нас висока инфлация. Националната банка ще решава проблемите на Министерството на финансите с бюджета и тези на президента – с рейтинга“.

„Какво ще стане със сътрудничеството ни с МВФ? Надали МВФ ще ни прати надалеч, но доверието е загубено окончателно. Докато МВФ не се убеди, че политиката на НБУ се запазва, никакви траншове няма да бъдат преведени…”, прогнозира банкерът.

Защо премиерът е лош кадровак?

Що касае Кристалина Георгиева, която беше изпълнителен директор в Световната банка и зам.-председател на Еврокомисията (ЕК) по бюджет, тя също е кадър който се еманципира от ГЕРБ. Тя имаше шанс не само да стане шеф на ООН, ако беше предложена преди Ирина Бокова. Но и шеф на ЕК.

Снимка: Investor.bg

Това стана ясно от интервюто на главния редактор на Euractiv Георги Готев за Люба Кулезич по повод прословутия запис на телефонния разговор на премиера.

„От записа успях да разбера защо Борисов смята, че е „преметнал другите”. Точно в онзи момент се търсеше кандидат за председател на ЕК. Преметнатите трябва да са споменатите в записа премиери на Полша (Матеуш Моравецкий) и на Унгария (Виктор Орбан). Тогава те настояха Кристалина Георгиева да стане шеф на Комисията, а Борисов се правеше, че не ги чува и не ги разбира”, разкри Готев. 

„Моето впечатление от доста време е, че премиерът не я харесва, тъй като когато тя беше комисар се държеше с него високомерно, като шеф. Той това не й го прости. В крайна сметка Борисов пласира Мария Габриел, която винаги му вдига телефона”.  


Според него в един момент се е говорело за кандидатурата на Георгиева. „Тогава Борисов казваше, че вече има един  комисар и не може те да са двама. Той буташе Габриел, която разбира се няма качествата да бъде шеф на ЕК. Така или иначе, той удържа на натиска и Георгиева беше принудена да си търси друга работа”, припомни Георги Готев.

През октомври 2019 г. американското списание Forbes я нареди Георгиева на 15-то място сред най-влиятелните жени в света. Затова надали тя има основания да съжалява, че Бойко Борисов също я е „преметнал”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s